Yaşlı Sağlığı Tezli YL Programı

Tıp alanındaki gelişmeler ve bilgilerin artması, koruyucu sağlık uygulamaları, teknolojik gelişmeler, bireylerin sağlıklı olarak yaşayabileceği daha uzun bir yaşam sağlamasına olanak vermiştir. Yaşlı sağlığının geliştirilmesi mevcut koşullara, toplumdaki değişimlere ve dünyadaki küresel gelişmelere paralel olarak değişkenlik göstermektedir. Yaşlı bireylerin sağlık durumu ve refahının sürekli olarak iyileşmesini sağlamak için doğru sağlık politikalarının seçilmesi ve etkili bir şekilde uygulanması önem taşımaktadır. Bu anlamda, yaşlılık ile ilgili politikalar ve programlar yaşam kalitesini ve genel sağlığı arttırmaya odaklanmalı ve zaman zaman bilimsel veriler ışığında güncellenmelidir. Yaşam süresinin uzunluğu, biyolojik ve zihinsel sağlık, bilişsel, sosyal yeterlilik ve üretkenlik, kişisel kontrol ve yaşamdan zevk alma sağlıklı yaşlanmanın göstergelerindendir. Başarılı bir yaşlanma ise aktif ve sağlıklı yaşlanmadan geçmektedir. Çünkü yaşlılıkta yaşanan sorunların çoğu aslında genelde bireylerin yaşlılık öncesi yaşamlarından kaynaklanıp yaşlılıkta ortaya çıkan veya gelişen sorunlardır. Bireylerin sağlıklı bir biçimde yaşlanması yalnızca bireysel özellikleriyle değil, toplumsal açıdan kendilerine sağlanacak psikososyal, ekonomik ve fizyolojik destek hizmetleriyle de yakından ilişkilidir.
Mevcut sistemde gerontoloji (yaşlılık ve yaşlanma bilimi) lisans öğrenimini tamamlayan adaylar gerekli koşulları yerine getirdiği takdirde Gerontolog olarak atanabilmektedir. Ancak, bilgi birikiminin hızla arttığı günümüzde diğer profesyonel mesleklerde olduğu gibi bu alanda da daha üst seviyelerde uzmanlaşmış insan gücüne gereksinim duyulmaktadır. Yaşlı Sağlığı lisansüstü programı ile bu gereksinimin karşılanması sağlanmaktadır. Program gerontoloji (yaşlılık ve yaşlanma bilimi) ile bu alanda bilgi ve becerilerini artırmak isteyen diğer meslek elemanlarına (Hemşirelik) uzmanlaşma, alanında kendini geliştirme fırsatı sağlamaktadır. Böylelikle hem ülkemizin gereksinim duyduğu lisansüstü seviyede insan gücünün yetişmesine hem de yetişmiş bu elamanlar vasıtasıyla eğitim sorunlarının daha bilimsel metotlarla çözülmesine katkı verilmektedir.
Bu programdan mezun olanlar Yaşlı Sağlığı alanında hizmet sunan tüm özel kuruluşlar ve kamu kurumlarında görev alabilirler. Tüm üniversitelerin Yaşlı Sağlığı ile ilişkili anabilim dallarında öğretim elemanı olarak istihdam edilebilir ve akademik kadrolarında yer alabilirler. Yurt içi ve yurt dışındaki çeşitli bilimsel araştırma kurum ve kuruluşlarında iş imkânları bulabilirler.

İDÜ

İzmir Demokrasi Üniversitesi

Hedefimiz; öncelikle insani değerlerine sahip, ülkemize faydalı, yenilikçi, teknolojiyi yakından takip eden ve geliştiren vizyon sahibi öğrenciler yetiştirmektir. İzmir Demokrasi Üniversitesi; bilim, sağlık, sanat, ekonomi, kültür ve teknolojiye katkı sağlamayı; etik değerleri gözeterek yenilikçi ve disiplinler arası araştırmalar yapmayı; nitelikli, eleştirel düşünebilen, geleceğe yön veren bireyler yetiştirerek topluma hizmet etmeyi görev edinmiştir.

Copyright İzmir Demokrasi Üniversitesi - Bilgi İşlem Daire BaşkanlığıTüm hakları saklıdır.
+90 232 260 0000 (pbx)
+90 232 260 1004