Yaşlı nüfus tüm dünyada hızla artmaktadır. 2015 yılında %12 olan 60 yaşın üzerindeki dünya nüfusunun 2050 yılına kadar %22’ye, 2,1 milyara yükselmesi öngörülmektedir. Ülkemizde de yaşlı nüfus giderek artmaktadır. Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 2019 Raporuna göre, yaşlı nüfusun toplam nüfus içinde oranı (65 yaş ve üzeri), 2008’de %7; 2013’te ise %8; 2019’da %9.1 düzeyindedir. Bu nedenle sağlık ve sosyal hizmetler kapsamında yaşlı sağlığı ve bakımı daha fazla yere sahip olmaya başlamıştır. Bu durumun gelecekte de artarak devam edeceği öngörülmektedir.
Yaşlanma biyolojik, fizyolojik ve psikolojik olarak yaşlıyı etkilemekte sağlık ve sosyal hizmet alanlarında birçok bakım gereksinimi var olmaktadır. Bu alanlarda çalışanların, yaşlı bireyin gereksinimlerine ancak bir ekip anlayışı çerçevesinde yanıt vermeleri mümkündür. Bu bağlamda yaşlı sağlığı ve bakımı interdisipliner bir ekip çalışmasını gerektirmektedir. Yaşlı sağlığı ile ilgili disiplinlerin bir araya gelmesi ile oluşan yeni yapılanmaların bu alanda yapılan çalışmaları genişletmesi, hızlandırması ve kolaylaştırması mümkündür.
Programın Amacı ve Hedefleri
Yaşlı Sağlığı Yüksek Lisans Programı; ülkemizde ihtiyaç duyulan yaşlı sağlığı ile ilgili akademik ve hizmet alanlarında yer alabilecek öğrencileri; yaşlanma süreci, yaşlı sağlığının korunması, sağlıklı yaşlanmanın teşvik edilmesine yönelik bilgilendirmek, araştırma yapabilme yeteneğini kazandırmak, yaşlı sağlığı alanında en son gelişmelerin getirdiği araştırma konularında bilimsel araştırma yapmalarına imkân sağlamayı amaçlamaktadır. Buna ek olarak program, öğrencilerin literatür taramada deneyim kazanmalarını hedeflemektedir. Özellikle son yıllarda yaşlı nüfusun artması ve yaşlı bakımın öneminin ön plana çıkmasına neden olmuştur. Bu nedenle öğrencilerin yaşlı sağlığı alanında bilgi birikimini sağlamak ve ülke gereksinimleri için kaliteli bilim insanları yetiştirmek hedeflenmektedir. Ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın 2023 vizyonu hedeflerinden birisi “Sağlıklı yaşlanma” olarak belirlenmiştir. Yüksek lisans programında gerçekleştirilecek çalışmalar ve mezun olan öğrencilerin katkıları ile sağlık bakanlığı Vizyon 2023 hedefi ve Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu kararlarına hizmet edecektir.
![]() |
İzmir Demokrasi ÜniversitesiHedefimiz; öncelikle insani değerlerine sahip, ülkemize faydalı, yenilikçi, teknolojiyi yakından takip eden ve geliştiren vizyon sahibi öğrenciler yetiştirmektir. İzmir Demokrasi Üniversitesi; bilim, sağlık, sanat, ekonomi, kültür ve teknolojiye katkı sağlamayı; etik değerleri gözeterek yenilikçi ve disiplinler arası araştırmalar yapmayı; nitelikli, eleştirel düşünebilen, geleceğe yön veren bireyler yetiştirerek topluma hizmet etmeyi görev edinmiştir.
Copyright İzmir Demokrasi Üniversitesi - Bilgi İşlem Daire BaşkanlığıTüm hakları saklıdır.
|