Üniversitemizde “Ben Olsaydım” Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı Düzenlendi

Sağlık Bakanlığı tarafından 81 ilde eş zamanlı olarak başlatılan Bağımlılık Çalıştayı, İlçe Sağlık Müdürlüğü koordinesinde İzmir Demokrasi Üniversitesi Konferans Salonu’nda yapıldı.


Çalıştaya; Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper, Karabağlar Kaymakamı Cemil Özgür Öneği, Karabağlar İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. İsrafil Öztepe, paydaş kurum ve kuruluşların temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.


Saygı duruşu sonrası İstiklal Marşı’mızın okunması ile başlayan çalıştay, Karabağlar İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. İsrafil Öztepe’nin açılış konuşması ile devam etti.


Karabağlar Kaymakamı Cemil Özgür Öneği Bağımlılıkla Mücadele hakkında katılımcılara çok önemli bilgiler verdi. Üniversitemiz Rektörümüz Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper çalıştay açılış konuşmasında, “Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde açılan ‘Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyonu’ Yüksek Lisans Programı ile bağımlıların hastane tedavileri sonrasında hayata yeniden kazandırılmasını, sosyalleşmesini, rehabilitasyonlarını yönetebilecek profesyonellerin yetiştirilmesini amaçlamaktayız. Bu program ülkemizde bulunan 3 programdan biridir. Programda profesyonellerin eğitiminin yanı sıra bağımlılık alanında sorunları saptayıcı ve önleyici bilimsel çalışmalar da yürütülmektedir.


Üniversitemiz Tıp Fakültesi Öğrencileri ile yürütülen ‘Bağımlılıkları Tanıma ve Önleme’ özel çalışma modülü ile üniversitemiz öğrencilerini bağımlılıklardan koruyucu etkinlikler yürütülmektedir. Üniversitemizde kurulan ‘İDÜ Genç Yeşilay’ kulübü öğrencileri Yeşilay bünyesinde yapılan eğitim kamplarına katılmıştır. Aktif olarak çalışan bu kulüp ile farkındalığı arttırıcı faaliyetler yürütülmektedir.


Valiliğimiz ve Uyuşturucu ve Bağımlılıkla Mücadele Derneği ile yürüttüğümüz ‘Ünlü Mamuller Projesi: Bağımlılıkla Mücadelede Sosyal Girişimcilik İyi Uygulama Örneği’ isimli proje ile bağımlılık tedavisi görmüş olup topluma entegrasyon sorunu yaşayan işsiz bireyler, bağımlılık riski altındaki genç işsizler, bağımlılık riski altındaki boşanmış çocuklu kadınlara girişimcilik ve mesleki eğitimler verilmesi ve istihdamlarının sağlanması amaçlanmıştır. 50 kadının girişimcilik eğitiminden ve mesleki eğitimden geçirilmesi ve bunların 6’sının tam zamanlı, 16’sının da yarı zamanlı olarak istihdamı ile 40 erkek kursiyerin mesleki eğitime tabi tutulması ve bunların 8 tanesinin tam zamanlı istihdamı planlanmıştır. Proje kapsamında üretim merkezi faaliyete geçmiş, mesleki eğitimler tamamlanmış, istihdam süreçleri ise devam etmektedir.” sözleriyle üniversitemizin bağımlılıkla mücadele faaliyetleri hakkında bilgi verdi.


Çalıştayda İzmir Demokrasi Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Osman Hasan Tahsin Kılıç sunum yaptı.


Çalıştay, Türkiye Yeşilay Cemiyeti İzmir Şubesi’nin sunumu, çalıştay grup çalışmaları, çalıştay grup başkanlarının sunum ve değerlendirmeleriyle son buldu.