Üniversitemizde Sıfır Atık Döngüsel Ekonomi ve Ekoloji Ayak İzi Konulu Seminer Düzenlendi

İzmir Demokrasi Üniversitesi Konferans Salonu’nda Sıfır Atık Döngüsel Ekonomi ve Ekoloji Ayak İzi başlıklı seminer düzenlendi.  Moderatörlüğünü Dr. Metin Akbulut’un yaptığı seminerde Prof. Dr. Ergün Demir, Doç. Dr. Nurdan Erdoğan, Dr. Ögr. Üyesi Fatmagül Tolun ve Dr. Ögr. Üyesi R. Kutlu Korlu konuşmacı olarak yer aldı. Rektörümüz Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper, açılış konuşmasında “İzmir Demokrasi Üniversitesi olarak başvuru yaptığımız ZeroWaste (Sıfır Atık)- Avrupa’da Sıfır Atık Döngüsel Ekonomi Konsepti Kapsamında Yetişkin Becerilerinin Geliştirilmesi başlıklı proje 256 başvuru arasında Türkiye Ulusal Ajansı tarafından 7’nci sıradan kabul edilmişti.

 

01.01.2021 tarihinde başlayan projenin yürütücülüğünü Üniversitemiz yapmaktadır.

 

Bildiğiniz gibi, Sıfır Atık; israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir hedeftir.

 

Atıkların geri dönüşüm ve geri kazanım süreci içinde değerlendirilmeden bertaraf edilmesi hem maddesel hem de enerji olarak ciddi kaynak kayıpları yaşanmasına neden olmaktadır. Dünya üzerindeki nüfus ve yaşam standartları artarken tüketimde de kaçınılmaz şekilde bir artış yaşanmakta ve bu durum doğal kaynaklarımız üzerindeki baskıyı artırarak dünyanın ve ülkemizin dengesini bozmakta, sınırlı kaynaklarımız artan ihtiyaçlara yetişememektedir. Bu durum göz önüne alındığında, doğal kaynakların verimli kullanılmasının önemi daha da ortaya çıkmaktadır. Bu nedenledir ki son yıllarda tüm dünyada sıfır atık uygulama çalışmaları hem bireysel hem de kurumsal olarak yaygınlaşmaktadır.

 

Bu anlamda sürdürülebilir bir çevre için sıfır atık sistemlerinin kurulması ve bireylerin bu uygulamalara dahil olabilmesi için eğitilmesi çok önemlidir. Türkiye’de ve Avrupa’da geri dönüştürülen atık oranımızı arttırmak ve çocuklarımıza daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için yapılan bu çalışmaları İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörü olarak destekliyorum. Bu vesile ile tüm personelimizi ve öğrencilerimizi daha yaşanabilir bir ülke için bu tür etkinliklere katkı yapmasını bekliyorum.

 

Pandemi koşullarına rağmen seminerimize göstermiş olduğunuz ilgi için bir kez daha teşekkür ediyorum sizleri saygıyla selamlıyorum.” ifadelerine yer verdi.

 

Seminer konuşmacıların sunumlarının ardından katılımcılara teşekkür belgeleri verilmesi ve toplu fotoğraf çekilmesi ile son buldu.