Üniversitemizde 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Özel Eğitim Sempozyumu Düzenlendi

3 Aralık Dünya Engelliler Günü Özel Eğitim Sempozyumu Üniversitemiz Konferans Salonu’nda düzenlendi. Üniversitemiz tarafından organize edilen Sempozyuma Rektörümüz Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper, Karabağlar İlçe Milli Eğitim Müdürü Metin Ender Karabulut, akademisyenler, konuşmacılar ve öğrenciler katıldı.

 

Sempozyum Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Karabağlar İlçe Milli Eğitim Müdürü Metin Ender Karabulut’un açılış konuşması ile başladı. Karabulut konuşmasında, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Özel Eğitim Sempozyumu hakkında katılımcılara bilgiler aktardı.

 

Karabağlar İlçe Milli Eğitim Müdürü Metin Ender Karabulut’un ardından Rektörümüz Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper söz aldı. Tunçsiper konuşmasında, “3 Aralık Birleşmiş Milletler öncülüğü ile tüm dünyada Dünya Engelliler günü olarak kabul edilmiştir. Bu tarih bir kutlama tarihi değil, bir arada tek vücut halinde yapmakta olduğumuz farklı dezavantajları olan bireylerin farkına varma ve sorunlarına çözüm üretme günüdür. İçinde bulunduğumuz pandemi süreci engelli bireylerin bizlerden çok daha fazla zorluk yaşamalarına neden olmaktadır. Yapılan çalışmalar özel gereksinimli bireylerin pandemi sürecinde kişisel hijyenini sağlama, günlük ihtiyaçlarını edinme, kronik sağlık sorunları yaşama, sosyal yaşantıdan izole olma ve gerekli eğitim desteklerinden yararlanamama gibi pek çok sorunla mücadele ettiklerini göstermektedir. Bizler ‘Yaradılanı severim yaradandan ötürü’ diyen Yunus Emre’lerin torunları olarak özel gereksinimli bireyleri kabul etme ve destek olma konusunda tüm dünyada en önde olması gereken bir toplumuz. Hepimiz kendimizin ya da bir yakınımızın özel gereksinimli bireylerin yerinde olabileceği gerçeğinin farkında olmalı ve empati kurarak yaşamalıyız. Bu konuda üniversiteler olarak bizlere düşen en önemli görev, dezavantajlı bireylerin hayatlarına dokunabilecek, onlara hayata katılımın yolunu açabilecek, onların yapabildiklerine odaklanarak umut olacak mezunlar yetiştirmektir. Bununla birlikte Üniversitemiz Özel Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi, Otizm Uygulama ve Araştırma Merkezi, Özel Eğitim Bölümü gibi giderek gelişen ve sayısı artan birimleri ile öğretmenlerimize, ailelerimize ve alanda çalışan uzmanlara katkı sağlamayı hedeflemektedir. Bizler üniversitemizin her bir çalışanı ve her bir birimi olarak dezavantajlı bireyleri sadece 3 Aralık’ta değil geriye kalan 364 gün hatırlayacak ve hep birlikte umutla baktığımız bir gelecek inşa edeceğiz.” dedi.

 

Sempozyum, açılış konuşmalarının ardından öğleden sonra II. atölyede oturumlar ile devam edecektir.