Üniversitemizden 15 Temmuz Demokrasi Yürüyüşü

İzmir Demokrasi Üniversitesi’nin geleneksel hale getirdiği “Demokrasi Yürüyüşü”nün beşincisi 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında gerçekleştirildi.

Rektörümüz Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper’in liderliğinde üniversite öğretim üyelerinin binişleri ve idari personelinin ellerinde Türk Bayraklarıyla katılım gösterdiği “Demokrasi Yürüyüşü” Gündoğdu Meydanı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na gerçekleştirildi. Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yapan Rektörümüz Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper, “Demokrasi Yürüyüşü”nün Türk akademisinin demokrasiye olan inancı ve bağlılığının ifadesi olduğunu vurguladı. Konuşmasında “15 Temmuz 2016 gecesi, ülkemizi, milletimizi, demokrasimizi, cumhuriyetimizi, aydınlık geleceğimizi yok etmek isteyen vatan hainleri harekete geçmiş, milletin silahlarını yine bu aziz ve fedakâr millete doğrultarak kanlı bir darbe girişiminde bulunmuşlardır. Tarihi kahramanlıklarla dolu, bağımsızlık ve özgürlüğünden hiçbir zaman ödün vermemiş bu Yüce Millet, o gece, adeta ikinci kurtuluş mücadelemize imza atmıştır. Türk milletinin aziz mensupları, 15 Temmuz gecesi, cesaretleriyle, dirayetleriyle, kararlı ve dik duruşlarıyla tarih yazdılar. Vatan için canlarını feda etmekten çekinmediler. Hiç şüphesiz ki, şehitlerimiz, kalplerimizdeki mümtaz yerlerini daima muhafaza edecekler. Bu hain girişim sonrasında doğan ve adeta milli birlik ve beraberliğimizin, demokrasiye olan inancımızın bir anıtı gibi yükselen İzmir Demokrasi Üniversitesi taşıdığı önemin farkındadır. Demokrasimizi ve milletimizi gurur ile temsil etme yolunda, üreteceği bilim ve yetiştireceği gençlerle İzmir’den tüm dünyaya açılan bir pencere olmaktadır. Biz İzmir Demokrasi Üniversitesi mensupları olarak, milletimizin teröre karşı sergilediği dik ve kararlı duruşun sürekli destekçisi, demokrasimizin bekçisi olacak, ülkemizin hak ettiği güç ve değere kavuşması için elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz.” ifadelerine yer verdi.

Yürüyüşün ardından Rektörümüz öncülüğünde üniversitemiz akademik ve idari personeli, Narlıdere (Boyatlı) Şehitliği’ni ziyaret etti. Şehitlikteki açıklamasında Rektörümüz Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper, Şair Mithat Cemal Kuntay ünlü şiirinin dizelerine yer vererek, “Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır/Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır. Bugün burada 15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü için, bu vatan uğruna canını veren, bayrağımızı bayrak, toprağımızı vatan yapan aziz şehitlerimizi anmak için toplandık. Vatanımız yüzlerce yıldır böyle gözü pek, gönlü vatan aşkı ile çarpan kahramanlar sayesinde ayakta kalmıştır ve kalmaya devam edecektir. 6 sene önce, 15 Temmuz 2016’da bunun en güzel örneği Anadolu’nun dört bir yanında vatan hainlerine karşı verilen onurlu mücadelede gözler önüne serilmiştir. Türk milletinin kahraman evlatları bir kez daha vatanları için, demokrasileri için canları pahasına mücadele etmişlerdir. Bizim bugün yapmamız gereken vatan için toprağa düşen kahramanlarımızı anmak ve genç nesillere anlatmaktır. Onların azim ve cesareti gelecek kuşaklar için eşi bulunmaz manevi bir mirastır.” sözleri ile düşüncelerini paylaştı. Şehitlikte düzenlenen tören sonrasında, Rektörlük Yerleşkemizde başta 15 Temmuz şehitleri olmak üzere vatan mücadelesinde canlarını hiçe sayan tüm şehitlerimiz ruhuna hitaben Kur’an-ı Kerim tilaveti okundu ve lokma hayrı yapıldı.

Rektörlük Yerleşkesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Fuaye Alanı’nda Üniversitemiz Tarih bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Beral Alacı tarafından konferans verildi ve 15 Temmuz Sergi Açılışı gerçekleştirildi. Sergiyi üniversitemiz öğretim üyeleri ile gezen Rektörümüz duygu dolu anlar yaşadı. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri, üniversitemiz Uzundere Yerleşkemizde ağaç dikimi ve günün anlamına binaen toplu hatıra fotoğraf çekilmesi ile son buldu.