Üniversitemizde “Küresel Sağlığı Güvence Altına Almak İçin Hemşireliğe Yatırım Yapma” Adlı Sempozyum Düzenlendi

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper yürütücülüğünde Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Yerleşkesi’nde Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından Küresel Sağlığı Güvence Altına Almak İçin Hemşireliğe Yatırım Yapma Sempozyumu düzenlendi.

Sempozyuma Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper’in yanı sıra İzmir Demokrasi Üniversitesi Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mehmet Yekta Öncel, Kamu Hizmetleri Başkanı Dr. Engin Akçar, Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Berna Dirim Mete, hemşireler, akademik ve idari personelimiz katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan sempozyumun açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper yaptı. Rektörümüz Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper konuşmasında; “Sağlık, insanlığın varoluşundan bu yana insanların temel problemleri ve ihtiyaçları arasında üst sıralarda yer almıştır. İnsanlık var olduğu sürece bu gereksinim devam edecektir. Güçlü sağlık bakım sistemlerinin oluşturulmasında büyük rolü olan hemşireler, sağlık ekibinin en önemli üyelerinden biridir. Hemşirelik mesleği adına tüm dünyanın saygı duyduğu ve kabul ettiği Avrupalı aristokrat bir aileye mensup olan Florence Nightingale’in 1854-1856 yılları arasında Kırım Savaşı nedeniyle İstanbul’a gelmesi ve Selimiye Kışlasını hastane gibi kullanarak yaptığı çalışmalarla dünyada hemşirelik, eğitimle kazanılması gereken bir meslek olarak kabul edilmiştir. Bu nedenle, Florence Nightingale’in doğum günü olan 12 Mayıs her yıl ‘Dünya Hemşireler Günü’ olarak kutlanmaktadır.

1899 yılında kurulan 130 ulusal örgütün üye olduğu ICN (Uluslararası Hemşireler Birliği) her yıl hemşirelik haftası için bir tema belirlemektedir. 2022 yılı ICN teması ‘Hemşireler: Öncü Bir Ses – Küresel Sağlığı Güvence Altına Almak İçin Hemşireliğe Yatırım Yapın ve Haklara Saygı Gösterin’ olarak belirlenmiştir. Hemşire sadece üniformalı mavi, pembe veya beyaz melek değildir. Bugünün hemşiresi; eğitimiyle, gelişen kişiliğiyle, teorik bilgi ve el becerisi ile, karar verme yeteneğiyle hemşirelik hizmetlerini planlayabilen, örgütleyebilen, uygulayabilen, ekip çalışmasını başarıyla yürütebilen, gerek hekimlerle gerekse diğer sağlık ekibiyle uyum içinde çalışabilen sorumlu insan gücüdür.

‘Hemşire aklıyla görür, yüreğiyle duyar, bilgisiyle yaşatır.’

İnsan hayatının kutsallığından ödün vermeksizin özveri ve sabırla mesleğini yürüten sağlık sistemimizin olmazsa olmaz asli unsurlarından değerli hemşirelerimizin 12-18 Mayıs Hemşirelik Haftasını kutlar, mesleki çalışmalarında başarı, huzur ve mutluluklar dilerim.” ifadelerine yer verdi.

Sempozyum protokol konuşmasının ardından sempozyum oturumları ile devam etti.