Üniversitemizde V. Uluslararası Doğu Avrupa Araştırmaları Kongresi Düzenlendi

İzmir Demokrasi Üniversitesi Balkan Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin Uluslararası Doğu Avrupa Araştırmaları Platformu (PIEES) ile iş birliği içerisinde gerçekleştirilen V. Uluslararası Doğu Avrupa Araştırmaları Kongresi “Doğu Avrupa’nın Sosyal ve İktisadi Tarihi” temasıyla, Üniversitemiz ev sahipliğinde 12-14 Mayıs 2022 tarihleri arasında konferans salonunda yapılan Açılış Töreni ile başladı.

 

Onur Kurulu Başkanlığını Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper’in yaptığı kongreye Türk Tarih Kurumu’nun destekleriyle 15 farklı ülkeden 30’u yabancı ve 27’si yerli olmak üzere 57 bilim insanı katıldı. Tarih Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Öztürk ve PİEES Başkanı Prof. Dr. Yücel Öztürk’ün konuşmalarının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper söz aldı. Rektörümüz Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper konuşmasında: “İzmir Demokrasi Üniversitesi olarak kurulduğumuz ilk günden itibaren akademik toplantılara vermiş olduğumuz değer neticesinde, 5 yıl gibi kısa bir süre içerisinde 10 fakülte, 3 enstitü, 3 yüksekokul ve 17 uygulama ve araştırma merkezinde çok sayıda etkinlik düzenlemenin gururunu yaşıyoruz. Kısıtlı imkânlarımıza rağmen, dünyadaki ve ülkemizdeki gelişmeleri yakından takip ediyor, ihtiyaçları belirliyor ve bu noktda akademinin bilgi ve donanımını toplumla buluşturmaya çalışıyoruz. Fakültelerimizin her biri, her yıl en az bir sempozyum düzenleyerek akademide Üniversitemizin adını ve etkinliklerini görünür kılıyor. Ayrıca çeşitli kurum ve kuruluşlarla iş birliği halinde çok sayıda etkinliğe ev sahipliği yapıyoruz. Üniversitemizin bilim, eğitim ve öğretim alanlarındaki üretimini toplum yararına sunma misyonundan hareketle, güncel olaylar ve gelişmeler içerisinde akademinin bilgi, araştırma ve öngörülerini toplumun hizmetine sunuyoruz. Bugün de Balkan Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezimizin, Uluslararası Doğu Avrupa Araştırmaları Platformu ile iş birliği içerisinde gerçekleştirdiği Uluslararası Doğu Avrupa Araştırmaları Kongresi’ne ev sahipliği yapıyoruz. Bu bağlamda stratejik konumu nedeniyle tarih boyunca önemli bir bölge olan Doğu Avrupa’nın sosyal ve iktisadi hayatı temasıyla yapılacak bu kongrenin de bölgeyle ilgili çalışma ve stratejilere yön vereceğine cân-ı gönülden inanıyorum. Kongreye katılan tüm misafirlerimizi üniversitemizde ağırlamaktan memnuniyet duyduğumu belirtir; hibrit yöntemle gerçekleştirilecek olan kongrenin sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesini ve verimli bir kongre olmasını dilerim.” ifadelerine yer verdi.

 

Açılış oturumu, toplu fotoğraf çekilmesi; akabinde “Renk” ve “Ahenk” Sergisinin açılışı ile son buldu.

 

Üniversitemiz yerleşkesinde iki ayrı salonda toplamda 14 oturumda 53 sözlü bildiri sunuldu. Kırım, diplomasisi, Kazaklar, Doğu Avrupa’da göç, iskân, eğitim, üretim, ziraat, siyasal ideolojiler, kaynaklar ve terminoloji, İslami vakıflar ve mekânsal doku konu başlıkları ele alındı. 13 Mayıs 2022 tarihinde saat 17.00’de Kapanış Oturumu gerçekleştirildi.